Skip links

Image 1 Image 2 MBP MADRID, SPAIN TYPE:   COMPETITION. FIRST PRIZE
PROGRAM:   OFFICE
SIZE:  14,000 m2
STATUS:   ON GOING (2021)
TEAM:   CLK Architects: Joaquín Vaquero (MA), Begonia de Andrés (OD), Christian Álvarez (PL), Jaime Castilla, Pablo Losa, Christian Maier, Alba Martínez, Marina Villalobos

BAAL Arquitectos: Juan Miret, Sergio González, Enrique Cantón, Marta Martínez, Raffaele Puggioni

PROGRAMME
The proposal strives to transform interior ground floor areas into exterior spaces, in order to reduce the facade m2 and suppress fire resistant facades. Additional interior spaces must be implemented in order to compensate the lost ones, so they are relocated as new profitable office spaces. This strategy reduces construction and conditioning costs.

FACADE
A light skin of louvers is located covering the facades in order to protect the them from direct sun exposure. All directions and dimensions are strictly designed following the facade protection requirements. The density of lamelles is higher where there is greater solar incidence and becomes less dense the closer they get to the ground floor. The ''MBP'' logo is smoothly integrated in between the lamelles of the highest level in the more visible faces of the building.

Scene MBP MADRID, SPAIN TYPE:   COMPETITION. FIRST PRIZE
PROGRAM:   OFFICE
SIZE:   14,000 m2
STATUS:   ON GOING (2021)
TEAM:   CLK Architects: Joaquín Vaquero (MA), Begonia de Andrés (OD), Christian Álvarez (PL), Jaime Castilla, Pablo Losa, Christian Maier, Alba Martínez, Marina Villalobos

BAAL Arquitectos: Juan Miret, Sergio González, Enrique Cantón, Marta Martinez, Raffaele Puggioni

PROGRAMME
The proposal strives to transform interior ground floor areas into exterior spaces, in order to reduce the facade m2 and suppress fire resistant facades. Additional interior spaces must be implemented in order to compensate the lost ones, so they are relocated as new profitable office spaces. This strategy reduces construction and conditioning costs.

FACADE
A light skin of louvers is located covering the facades in order to protect the them from direct sun exposure. All directions and dimensions are strictly designed following the facade protection requirements. The density of lamelles is higher where there is greater solar incidence and becomes less dense the closer they get to the ground floor. The ''MBP'' logo is smoothly integrated in between the lamelles of the highest level in the more visible faces of the building.

INTERIORS
In building A, the proposal includes the removal of the panoramic elevators to provide a wide and transparent lobby. The toilets and staircases are relocated to obtain more flexible office floors. New profitable programs are introduced like a rooftop terrace for events, a multipurpose room or a gym for the office workers.